torsdag 4 oktober 2007

??????????????????????????????????????????

Idag är det tungt.
Hos onkologen fick jag reda på att jag kommer att få 4 cytostatika behandlingar + 4 till. OM jag vill. Vad är detta? Ska jag bestämma det? Läkaren förklarade att med underlag om just min tumör var 4 behandlingar standard. Men dom erbjuder 4 till för att minska återfallsrisken. Jag blev helt ställd. Ska JAG bestämma det? Det vill jag inte! Jag vill att någon med medicinskt kunnande ska säja vad som är bäst för mej. Men det enda hon ville säja var, att eftersom tumören var så stor ( 5 cm) så erbjuder dom det. Hade den varit mindre och med tanke på spridningen (bara) i 1 lymfkörtel så hade dom INTE erbjudit det.

JAG VILL INTE BESTÄMMA DET!

Funderingar:
Jag tar bara 4 behandlingar eftersom det är så jobbigt med cytostatika behandling. Jag kommer INTE att få ett återfall.
Jag tar inte mer än 4 behandlingar. Cancern är tillbaka om ett antal år.
Jag tar 8 behandlingar. Cancern är ÄNDÅ tillbaka om några år.
Jag tar 8 behandlingar. Lika bra att göra vad jag kan i ett svep och sedan får det bli som det blir.

Faktum är, att man i en del fall ger mer behandlingar än vad man behöver. Just för att man inte är riktigt säker på antalet. Man tar det säkra före det osäkra.
Hur som haver. Jag är ofta väldigt snabb i mina beslut men det här beslutet ska jag verkligen fundera över innan jag tar det.

25 strålningar. 5 dagar i veckan i 5 veckor +
hormonbehandling i 5 år.

Jag kommer att få min första cytostatikabehandling den 11/10

OM

Jag berättade för läkaren att jag har väldigt ont på en speciell punkt på ryggraden. Jaha sa läkaren. Då måste vi göra en skelletröngen innan. För skulle det vara metastaser så blir det ingen cellgiftsbehandling på torsdag.
????????
Där gick luften ur mej!
Då är det ingen mening att behandla enbart bröstcancern. Då får man titta en annan behandling.

Där tar det stopp för mej.

Jag blir inte hysterisk. Jag blir tom.
Alldeles tom.
Och aningen sorgsen.

Det kommer säkert en annan reaktion, men just nu är det,

Stopp!

Jag tar inte ut något i förskott. Jag är positiv, men samtidigt så har jag haft en sån jävla (förlåt) otur det sista halvåret.

Det enda jag kan göra nu är.
Försöka att ta det lugnt och
Vänta........

Får svar på röntgten senast 10/10 på förmiddagen.

4 kommentarer:

Char-lotte sa...

Det är svårt att finna tröstande ord!
Men jag kan skriva om min erfarenhet....
Vad jag har förstått när det gäller cancerbehandlingar är dom Väldigt Noga med att man blir Erbjuden behandlingar. Man väljer alltså själv, ingen kan ju tvinga en att få behandling. Vilken behandling som sedan är den bästa måste man ju försöka lita på att läkarna har avgjort. Det verkar som det skiljer sig stort mellan de olika landsting man tillhör hur man väljer att behandla. Sedan får man inte glömma att ingen cancer är den andra lik (nästan). Cytostatika finns i olika former, jag tex fick en som heter FEC. Men jag vet att man även behandlar bröstcancer med en som heter TEC. Det finns säker fler...
Just nu får jag herceptinbehandling..., och har flertalet gånger fått kommentarer om att jag förmodligen är Överbehandlad... Tack för det svarar jag...., men jag har tänkt att bli frisk. Då är det väl bättre att ta det säkra före det osäkra!!! *Ler*

Du Är stark och kommer att fixa det här. Ang att du kommer göra en skelettrtg behöver faktiskt inte innebära något negativt. Det behöver Inte vara något. En av "biverkningarna" som tillhör bröstcancer är Hypokondri *Ler*, jag har skrivit om det i min blogg!
Metastasskräck är nog något som vi kommer att bära med oss resten av livet....

KramarOm och önskar dig en bra Helg!! /Char-lotte

Anonym sa...

Min Vän;
jag tycker att Du inte bara haft otur, utan kris på kris den senaste tiden.
Några av livets svåraste prövningar.
Jag vare sig kan eller vill ge Dig råd inför det ställningstagande Du måste göra.
Tror att de som gått igenom liknande situation som Du befinner Dig i nu, är de bästa att lyssna till.
Men jag är med Dig.
Du finns i mitt hjärta.
I går.
I dag.
Och i framtiden!
Kram:
Tisa.

Jag Hellen sa...

Charlotte. Jo jag har förstått att det är väldigt inviduellt. Jag kommer att få något som heter ec dom 4 första och Taxotere dom andra 4. Det lutar väl helt klart åt att jag tar 8 behandlingar. Det är precis som du säjer. Bättre att att det säkra före det osäkra.

Det som är skönt är faktiskt att jag inte behöver att gå och vänta längre än några dagar den här gången, på besked. I dag mår jag lite bättre och ser lite ljusare på allt. Så det kommer at bli bra på ett eller annat sätt.
Kram bea

Jag Hellen sa...

Tack Tisavännen!
Dina kommentarer värmer i hjärtat ska du veta.
Kram bea